Skip to content

Gyakran Ismételt Kérdések

A szükséges munka mennyisége nagyban függ attól, hogy Önök milyen anyagokkal, milyen gépekkel és milyen körülmények között dolgoznak, esetleg milyen különleges igényeik vannak. Használja kalkulátorunkat, ami segítségével pontosan meghatározhatja az Ön cégénél a törvény által előírt munkavédelmi szaktevékenység minimális óraszámát. Ezt az óraszámot szorozza meg azzal az órabérrel, amennyiért Ön minőségi munkát végezne a cégével.

Tűzvédelmi szakembert a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet előírásai szerint, egy adott cég által használt tűzveszélyes anyagok mennyisége és épületeinek mérete alapján kell foglalkoztatni. Ha nem biztos abban, hogy kell-e a vállalatánál is tűzvédelmi és munkavédelmi szakembert alkalmazni, keressen minket bizalommal, hogy eloszlathassuk a kétségeit!

A munkaadó kötelessége és felelőssége minden munkavállalónak, illetve egyéb, a munkavégzésben résztvevő közreműködőknek munka- és tűzvédelmi oktatást tartani. A munkáltató azt a munkavállalót, aki a tevékenységéhez szükséges megfelelő tűz- és munkavédelmi ismeretekkel nem rendelkezik, az adott tevékenységgel nem is foglalkoztathatja.

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 18. melléklet 1. táblázat sorolja fel, hogy a tűzvédelmi eszközöket, berendezéseket évente alapkarbantartással, 5 évente közép karbantartással és 10 évente teljes körű karbantartással kell felülvizsgáltatni.

 

Ugyanez a jogszabály kötelezően előír üzemeltetői ellenőrzéseket is minden tűzvédelmi eszközre. Az üzemeltetői ellenőrzés elvégzéséhez nem szükséges tűzvédelmi szakképesítés, erre kioktatott és ezzel megbízott személy végezheti. Az üzemeltető ellenőrzés 3 havonta kötelező tűzoltó készülékek esetében. Ezt elvégezhetjük Ön helyett vagy betaníthatjuk a kollégájukat.

Igen. Tűzoltó készülékek, tűzoltó vízforrások, tűz és füstgátló nyílászáró szerkezetek, hő és füstelvezető rendszerek felülvizsgálatát, karbantartását és javítását végezzük partnereink részére.

A csakis munkavédelmi végzettséggel végezhető szaktevékenységek a következők (a teljesség igénye nélkül):

 

• Munkavédelmi kockázatértékelés készítése, felülvizsgálata;


• egyéni védőeszköz juttatás rendjének elkészítése;


• egyéni védőeszközök meghatározása, kiválasztása;


• oktatási tematikák összeállítása;


• foglalkozás egészségügyi vizsgálatok rendjének meghatározása;


• veszélyes gépek üzembe helyezése, rendszeres biztonságtechnikai felülvizsgálata;


• munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatok elvégzése;


• a munkabiztonsági kérdésekben kapcsolattartás a szakhatóságokkal;


• munkabalesetek teljes körű kivizsgálása, jegyzőkönyvezése, bejelentése, nyilvántartása.

Ha veszélyesnek minősülő árut/hulladékot szállít vagy szállíttat, illetve, ha a veszélyes áru szállításhoz kapcsolódóan bármilyen más jellegű tevékenységet (ki- vagy berakodást, csomagolást) végez, szükséges ADR tanácsadást kérnie.

Természetesen igen. Cégünk nagy szakértelemmel és tapasztalattal vállalja targoncák, oszlopos és híddaruk, rámpakiegyenlítők és más speciális emelőgépek felülvizsgálatát, valamint a felülvizsgálattal kapcsolatos ügyintézés feladatait is. Érdeklődjön!

A Bartók és Fiai Kft. hivatalos székhelye ugyan Miskolcon van, de munkavédelmi cégünk Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területén is dolgozik.

Igen, bár csökkentett mértékben. A törvény által előírt munkavédelmi szaktevékenység mértéke jelentősen függ az adott cég tevékenységi területétől és létszámától. Használja a főoldalon található kalkulátorunkat. A munkavédelem nem csak a munkahelyi balesetek megelőzése miatt fontos, hanem az optimális munkakörülmények megteremtéséért is.

• a területileg illetékes Munkavédelmi Felügyelőségek,


• az ÁNTSZ,


• a Katasztrófavédelem.

Ha a fentieken túl kérdése lenne munkavédelmi szolgáltatásainkról, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!