Skip to content

Egyéni vállalkozóknak és
Kisvállalkozásoknak

A kisvállalkozások gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy döntő többségükre is vonatkoznak a munkavédelmi törvények és kötelességeik közé tartozik a munkavédelmi szakember foglalkoztatása. Azonban a rendelkezések ismeretével kapcsolatos hiányosságok nem mentenek fel a későbbi felelősségvállalás terhe alól, a szándékos elkerülés pedig súlyos következményekkel járhat akár fizikai, akár anyagi téren.

Talán elsőre hihetetlennek tűnik, de a munkabalesetek 100%-ban megelőzhetők a munkáltató által megfelelő képesítésű és tapasztalatú munkavédelmi szakember segítségével, támogatásával, ami a cég vezetőjének elemi érdeke. Rengeteg példát láttunk arra, hogy a KKV szektorban nehezen tanulják meg az érintettek a leckét és akinek elfogy a szerencséje, az végül tönkre, vagy legrosszabb esetben börtönbe megy egy munkabaleset esetén.

Teljes körű munkavédelem

Miért fontos a biztonságos munkavégzés?

Hosszú távon a biztonságos munkavégzés kialakítása sokkal olcsóbb, mint vállalni a baleseteket követő hatósági eljárás pénzügyi, büntetőjogi és polgári jogi következményeit.

2022-ben Magyarországon a halálos munkabalesetek 57%-a 10 főnél kisebb, 87%-a 50 főnél kisebb cégnél következett be. Súlyos munkabaleseteknél ez az arány közel ugyanennyi, 49%-a 10 főnél kisebb cégeknél és 79%-a 50 főnél kisebb cégeknél történt.

Sajnos általános tapasztalat, hogy a kisebb vállalkozások szívesebben alkalmaznak egy olcsóbb, de az adott iparágban gyakorlattal nem rendelkező “munkavédelmist”, mint egy drágább, de biztos tudással felvértezett kollégát. Pedig egy jó munkavédelmi szakember megbízása biztosítás az ügyvezető részére, annak érdekében, hogy elkerülje egy esetleges balesetből adódó emberi és pénzügyi nehézségeket.

Érdemes azt is tudni, hogy komplett jogászirodák szakosodtak munkavédelmi perekre és vadásznak a különböző esetekre.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő munkavédelmi szakembert?

A megfelelő munkavédelmi szakember kiválasztásához ellenőrizze a jelölt releváns végzettségét és/vagy munkatapasztalatát, különösen veszélyes tevékenységek területén, mint például építkezés, fémmegmunkálás, gépgyártás, nagyméretű föld és mezőgazdasági munkagépek kezelése. Amennyiben az illető nem rendelkezik az adott területen releváns műszaki végzettséggel/tapasztalattal, érdemes tovább keresni.

Egyes szaktevékenységek elvégzéséhez szakértői jogosítás szükséges. A szakértők a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett szakemberek. Az alábbi linken tudja ellenőrizni, hogy egy adott személy rendelkezik-e érvényes szakértői jogosítással. https://www.mmk.hu/kereses/

A következőkben néhány hasznos linket ajánlunk figyelmébe, ahonnan további információkat szerezhet a témában:

Emelőgép felülvizsgálat
Bartók és Fiai - munkavédelmi tanácsadás

Komplett
szolgáltatás

Munkavédelem szakértőktől

Tapasztalt, szakképzett munkavédelmi szakemberek

Bartók és Fiai munkavédelmi cég

100%-os
garanciavállalás

Szolgáltatások

A szükséges szolgáltatások leginkább az adott cég tevékenységétől és méretétől függ. Ahogy nő a cégméret, úgy változnak a feltételek is.

– Ellátjuk a teljes körű munkavédelmi szaktevékenységet.

– Megszervezzük a foglalkozás egészségügyi vizsgálatokat.

– Elvégezzük a villamos biztonsági felülvizsgálatokat és munkavédelmi gépvizsgálatokat.

– Ha emelőgéppel rendelkezik a cég, akkor ellátjuk az emelőgép ügyintézői feladatokat és elvégezzük a szakértői emelőgép felülvizsgálatokat.

– Elkészítjük a tűzriadó tervet.

– Ha tűzveszélyes tevékenységet végeznek ellátjuk a tűzvédelmi szaktevékenységet is.

– Koordináljuk a munkavédelmi képviselő választást.

– Ha arra kötelezett a tevékenység, akkor ellátjuk a környezetvédelmi megbízotti feladatokat, ADR biztonsági tanácsadást.

– Igény szerint vállaljuk ISO14001 és ISO45001 rendszer építését tanúsítási garanciával.

MUNKAVÉDELMI SZAKEMBER KÖTELEZETTSÉG KALKULÁTOR

Tájékozódjon törvényi kötelezettségeiről

Gyakran tapasztaljuk, hogy a vállalkozások egy jelentős része nincs tisztában azzal a kockázattal, amit a munkavédelmi előírások nem ismerete, figyelmen kívül hagyása jelent. Sőt, sokan azt sem tudják pontosan, milyen kötelezettségeknek szükséges eleget tenniük.

Kalkulátorunk segítségével gyorsan és könnyedén megállapíthatja, Önnek és cégének
milyen időtartamban
milyen szakképzettségi szintű
MUNNKAVÉDELMI SZAKEMBERT
köteles foglalkoztatni.

Komoly referenciákkal rendelkezünk,
kérésre elküldjük a teljes portfóliónkat!